top of page

Baby blues-דכדוך אחרי לידה

מה הוא דכדוך אחרי לידה ?

הולדת ילד אינה רק אושר גדול.


נשמע מפתיע? מקומם? מעציב?


גם אם סיפרו לך על זה לפני הלידה, ובוודאי אם לא סיפרו, כשאת מרגישה זאת בעצמך, תובנה זו יכולה להיות לפעמים מפתיעה.


לא תיארתי לעצמי, לא חשבתי שזה ככה – אמירות כאלה שמעתי לא פעם מאימהות חדשות.


המשפט הבא הוא לרוב – "למה לא אמרו לי? למה לא הכינו אותי?" כשאני ממשיכה לדבר עם אותה אימא, לפעמים היא נזכרת שדווקא היו שניסו להכין אותה. יש נשים שבזמן ההריון לא מתחברות בכלל לסיפורים על מה הולך להיות. יתכן שזה מעין מנגנון הגנה-כדי להמשיך בהריון בצורה טובה, ולהגיע ללידה עם כוחות. אחרות נשאבות לתוך הסיפורים ודואגות.


בכל מקרה, כשאת כבר אחרי-אחרי הלידה, ובתחילת המסע שלך לאימהות, כדאי שתדעי שהמשפט שלמעלה הוא נכון, ובעיקר-שמותר לך להרגיש כך.


ולמה המשפט שבכותרת הוא נכון?


למה, בניגוד למה שחלק סוברים, הולדת ילד אינה רק אושר, שימחה, ורגשות "חיוביים"?


הולדת ילד הינה משבר. משבר במובן של אירוע שמשנה בצורה מהותית את שווי המשקל בחיים.


אירוע שכזה מחייב גיוס משאבים פנימיים וחיצוניים והתארגנות מחודשת בכל תחומי החיים. שווי המשקל החדש מתייחס למה שקורה בפנים ומה שקורה בחוץ, לעולמה הפנימי של האם ולעולם ה"אמיתי".


במהלך ההתארגנות הזו, העולם הפנימי עובר טלטלה. לפעמים קלה, ולפעמים חזקה יותר. לפעמים היא נשארת בפנים, והאם כמעט לא מרגישה אותה, ולפעמים יש לה ביטויי חיצוני-בעולם הרגשי, בתגובות, בצורת החשיבה והיחסים עם הקרובים לה המונח המקובל לטלטלה הזו הוא בייבי בלוז, או דכדוך אחרי לידה. מונח נוסף שמוזכר לפעמים הוא "תוגת האימהות".


50% עד 80% מהיולדות סובלות ממגוון תסמינים שמכונים יחד בשם דכדוך אחרי לידה או Baby Blues.


במה מדובר בעצם?


אמהות מתארות שבתקופה זו הן חשו רגישות במיוחד, פגיעות לכל הערה של הקרובים אליהם. מצב רוחן התנודד בקיצוניות בין שימחה לבין עצב. הן יספרו על נטייה לבכי "מכל שטות" וגם בלי שום גורם חיצוני. במקביל, יכולות להופיע מחשבות מטרידות של ביקורת עצמית וספקות הקשורות בעיקר לתפקודן כאימהות: אולי אני לא מסוגלת לתת לתינוק מה שהוא צריך? אולי לא אהיה אימא מספיק טובה? תחושות מטרידות של בושה ואשמה וחוסר אונים יכולות ללוות מחשבות אלה.

מדובר, כאמור, בתופעה מאוד שכיחה. ניתן לומר שכל אלה הם ביטוי לתהליכים הפנימיים שעוברת אישה שהופכת לאם.


התסמינים מתחילים לרוב בימים הראשונים לאחר הלידה, וחולפים תוך כשבועיים. זו ההגדרה הצרה המקובלת בספרות הרפואית. מנסיוני בטיפול באימהות, ההפרדה הזו לא תמיד כל כך ברורה. לפעמים הדכדוך מתמשך מעט יותר.


השאלה שנשאלת בשלב זה היא – אז מה עושים?


על פי הספרות הרפואית, ביבי בלוז הינה תופעה החולפת מעצמה. אולם, כדי שהתסמינים אכן יחלפו, האם החדשה, או המתחדשת, צריכה לגייס את המנגנונים הנפשיים שלה, ובעזרת הקרובים לה, מערכת התמיכה שלה, לבנות מחדש את זהותה העצמית ולהגיע לשווי משקל חדש בחייה.


ברמה המעשית זה אומר שאישה שמרגישה שקשה לה, זקוקה במיוחד לעזרה והתגייסות של הקרובים לה. מדובר קודם כל עזרה "טכנית" שתתמקד סביב הנושאים העיקריים- שינה, אוכל ומנוח. הגיוס כאן הוא כדי להוריד מאותה האם את עומס המטלות היומיומיות, לאפשר לאם להשלים שעות שינה, לארגן אוכל טוב ומזין.


אחרי שמולאו הצרכים הבסיסיים , האם החדשה זקוקה גם לעזרה אחרת, עזרה ברמה הנפשית. אם, חדשה או מתחדשת, זקוקה להכלה כמעט כמו התינוק החדש שזקוק להכלה מחינה פיזית ונפשית. אימא כזו צריכה שיקשיבו לה, שידעו לכוון את העזרה למה שמתאים לה. היא זקוקה להרגיש שהיא מובנת על ידי בן הזוג שלה, והיא זקוקה להרגיש שהיא לא לבד ולקבל לגיטימציה לרגשות שלה, רגשות שאינם רק אושר ושימחה.


לרוב, האישה, בן הזוג (כשיש כזה) והקרובים להם, מצליחים לחבור יחד ולאפשר לאם החדשה להמשיך ברגל ימין במסע לאימהות. לפעמים, המשאבים הפנימיים, או אלה שבחוץ, אינם מספיקים ואז הדכדוך יכול להתמשך או להתעצם ברמות שונות. חלק מהנשים, כ-20% שסובלות מדכדוך לאחר לידה, יפתחו דיכאון אחרי לידה. מדובר בדיכאון של ממש, על פי ההגדרות המקצועיות.

חלק לא יפתחו דיכאון "קליני" אבל הדכדוך יתמשך, והן ירגישו שאיכות החיים שלהן נפגעה באופן משמעותי, והקשר שלהן עם התינוק אינו כפי שהיו רוצות שיהיה. במקרים אלה, אימא כזו יכולה לפנות לטיפול . בשלב ראשון לאבחון שאחריו ניתן יהיה להחליט איזה טיפול יתאים ואיך ניתן להגביר את התמיכה והעזרה לאותה אימא.


בשפה הסינית, המילה משבר מכילה בתוכה את המילים "הזדמנות לשינוי". ואכן, התקופה הזו שאחרי לידה, לידה ראשונה, או בכלל, מחייבת התארגנות פנימית חדשה. התארגנות פנימית שיכולה להוביל לצמיחה ולשינוי גם בעולם האמיתי.


כדי להבין עוד, תוכלי לקרוא מה זה דיכאון אחרי לידה, ומה ההבדל בין הדיכאון לביבי בלוז.


טיפים שכדאי לאמץ כדי לצלוח את התקופה היפה אך המאתגרת הזו : איך לצלוח את התקופה שאחרי הלידה בשלום .



Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page